Pasiunea lui Daniel

Cutii cu margele

Statea in dreptul usii si cerceta cu ochii. Poate va gasi ceva care il va capta. Se scurse cam doua minute de cand statea in aceeasi pozitie.

Un domn de inaltime medie cu haine inchise facuse in cele din urma doi pasi si era langa cutiile mici cu margele. Le privea atent… pe cele mici si colorate. Nu indraznea sa le atinga.
Se aplecase atat de mult incat mai avea cam vreo 5 cm fata de ele.

Vazuse apoi cutiuta cu forme patrate si inscriptionate. Se indreptase instant ca si cum ar solutiona o problema. Luminat si zambitor la fata, intreba daca sunt toate literele.
Raspunsul afirmativ il incanta atat de mult incat incepuse sa-si caute numele.
Daniel, un barbat pana in 40 ani, era insotit de doua persoane: sotia si fiica. Doamna, o femeie simpla si cu aer superior, ii spusese fiicei de cum a pus piciorul in prag sa nu se abata de la suma de 0,50 lei si sa nu aleaga prea multe margele.
Fiica, o adolescenta rasfatata, care isi descoperise pasiunea de a face cercei, era in pana de idei. Vazuse statiful plin de cercei si incepuse sa cerceteze in detaliu, apoi analiza orice colt, sa fure o idee sau chiar sa memoreze pasii confectionarii.
In cele din urma, Daniel era multumit si le privea pe cele doua femei cum se agitau si cum scotoceau prin cutiute.
Dupa catva minute bune, familia achitase si plecase.

A doua zi, cam la aceeasi ora, mama si cu fiica erau in dreptul cutiilor cu margele. Isi alesese cu grija alte margelute si mai mari si mai mici. Dar fara sa depaseasca suma de 13 lei.

In urmatoarea zi, fiica impreuna cu tatal si cu o alta cunostinta trecuse pragul buticului si analizau. Initial, fata ochise niste modele de cercei pe un panou.
Tatal se oprise la cutiile cu margele semi-pretioase, analizand forma, culoarea si compozitia. Celalalt domn, peste 45 ani, era inalt, carunt si cu nasul carn cerceta in amanunt busturile cu colierele expuse. Si la trei minute zambea, intr-un mod aparte. Ca o ironie.

Designerul interior, Daniel umpluse cosuletul cu margele. Il privea pe tovarasul sau si ii spusese ca intr-un sfert de ora nici nu are ce sa faca cu ce are in cosulet. Si ca activitatea de a face cercelusi il relaxeaza.
Dupa cateva minute se intoarse si fiica cu un cosulet si mai plin.

Satisfacuti amandoi de alegerile facute, cerusera nota.

La auzul sumei de 35 lei, se intristase. Numai domnul inalt zambea si ii facuse un calcul… echivalent a 600 grame de tarie.
Daniel raspunse trezit parca dintr-un cosmar: „baxul meu de bere”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s