Top 3 atracții de văzut în Viena

viena palatul belvedere

Când spui Viena la ce te gândești? La muzica clasică, la Mozart, la împărați și împărătese, la palate sau pur și simplu la un șnitel și o cafea ori la shopping?

Pentru că e începutul anului 2020 și e timpul pentru noi planuri, iată mai jos câteva impresii despre Viena, din călătoria mea de anul trecut, 2019.

Viena, prima impresie: Prater

Traseul ordonat și plin de verdeață de la aeroport până în centrul orașului mă făcuse să zâmbesc. Ochiul era încântat de frumusețea locală și parcă mă atragea tot mai mult să descopăr povestea străveche a acestor meleaguri, fără să mai țin cont de programul stabilit de acasă.

Și ca un copil care își dorește să se distreze, alesesem primul obiectiv: Parcul de distracții Prater, chiar dacă vremea dădea semne de ploaie.

Însa, de la primii pași m-a impresionat legeritatea tinerilor care stăteau pe marginea canalului dunărean frumos amenajat, unde cei mai mulți vorbeau între ei sau ascultau muzica alături de o băutură.

Viena imperială, Muzeul Sisi și alte palate

Dincolo de viața activă a tinerilor, în centrul Vienei domnește poate cea mai frumoasă și interesantă poveste din secolul XVI. Povestea impresionantă a frumoasei împărătese Elisabeta.

După ce am vizitat Muzeul Sisi, am încercat să-mi imaginez cum era practic o zi din viața ei în acele vremuri și cât de mult i s-ar modifica programul în zilele de azi, în 2020.

Palatul Hofburg

Chiar în mijlocul orașului vechi am descoperit magia și eleganța Palatului Hofburg. Aici, toți vizitatorii au fost uimiți de decorurile de lux ale apartamentelor în care monarhul și familia sa locuiau zi de zi.


Mai mult, aici sunt numeroase muzee și coleții de artă, ceea ce ne oferă tuturor o vie mărturie pentru frumusețea creativității și pentru simțul artistic a acelor vremuri.

Inițial, Hofborg a fost o cetate medievală, care apoi a fost transformata într-un spledid palat locuit de împăratul și împărăteasa imperiului habsburgic.

Palatului Schönnbrunn

De cum am trecut poarta Palatului Schönnbrunn, am fost surprinsă de eleganța clădirii exterioare.


Schönnbrunn, fosta reședință de vară a habsburgilor, este una dintre cele mai frumoase construcții baroce, cu 1.441 de încăperi, din care doar 45 sunt deschise pentru vizitatori.

Tips:

  • Fiecare încăpere are propria poveste, de exemplu, în Sala Oglinzilor a concertat Mozart la vârsta de 6 ani pentru împărat.
  • Rezevă-ți câteva ore în plus pentru a vizita gratuit, parcul Palatului Schönnbrunn.

Palatul Belvedere

Dacă ești un admirator al artei, atunci nu ar trebui să ratezi Palatul Belvedere. Aici vei descoperi una dintre cele mai valoroase colecții de artă austriacă, semnate de Gustav Klimt, Egon Schiele și mulți alții.

În expoziția permanentă sunt expuse 24 de lucrări de Gustav Klimt, inclusiv renumitele sale opere: Sărutul și Judith.

Viena văzută de sus, din Donauturm

Pentru că timpul și vremea mi-a permis, am dorit să văd Viena de la înălțime. Și cum altfel decât sus de pe Donauturm?
Citisem că panorama de 360 grade asupra Vienei și a Dunării este magnifică.
Ceea ce m-a impresionat cel mai mult nu a fost numai înălțimea și vederea de pe terasa panoramică, ci restaurantul/cafeneaua din turn care se rotește în jurul axei proprii.

Aici recomand să mai poposești câteva ore pentru a lua prânzul sau o gustare. Și nu te speria, prețurile sunt ok.

Recomandări:

  • Verifică online programul muzeelor, unele muzee au program mai scurt, altele mai lung în anumite zile.
  • Atenție cum îți programezi vizitarea muzeelor, doar Palatul Hofburg este în centru, celelalte sunt mai departe față de centrul orașului.
  • Nu trebuie nepărat să-ți iei bilete online, poți să le iei direct de acolo numai să fii atent la pachetele (combinațiile) oferite.
  • La Donauturm poți să urci scările – recomand liftul. Ajungi imediat, în max. 1-2 minute. 😀

Tags: atractii viena, muzeul sisi, prater, turnul dunarii, viena, viena austria
by
Previous Post Next Post
0 shares